Zastosowanie gazów w procesach pakowania
- Szczegóły
Gazy to ciekawe substancje, które nas otaczają i mają szerokie zastosowanie w różnych branżach. Niektóre są przydatne nawet w procesie pakowania. O jakich gazach mowa? I w jakich dziedzinach są wykorzystywane? Temat ten omawiamy w naszym artykule.
Jak wykorzystać gazy do pakowania?
Pakowanie, w którym wykorzystywane są gazy, to przede wszystkim pakowanie stosowane w przemyśle spożywczym. Odpowiednio dobrane gazy mają bowiem doskonałe właściwości, które konserwują żywność, zapobiegają jej utlenianiu się, a do tego gwarantują wysoki poziom smaku i aromatu. Oczywiście w przemyśle spożywczym wykorzystywane są gazy czyste, których skład i jakość jest kontrolowana w celu zapewnienia bezpieczeństwa.
Dodatkowo gazy spożywcze w Warszawie:
- hamują namnażanie się szkodliwych pleśni, grzybów oraz bakterii,
- spowalniają psucie się owoców i warzyw,
- są niezbędne przy rozlewaniu napojów, w tym piwa i wina,
- mają duże znaczenie w tworzeniu napojów gazowanych,
- wpływają pozytywnie na konsystencję wybranych produktów,
- są stosowane do przechowywania i transportu niektórych produktów.
Jakie gazy są wykorzystywane w przemyśle spożywczym?
Gazy wykorzystywane do pakowania produktów spożywczych to m.in.:
- azot, który zastępuje tlen w opakowaniach i wpływa dodatnio na jakość produktu,
- tlen, który odpowiada za czerwony kolor mięsa i wolniejszy rozwój drobnoustrojów w rybach,
- argon stosowany do pakowania produktów w puszki i butelki,
- dwutlenek węgla (CO2), który wydłuża okres przydatności żywności do spożycia,
- a także argon, wodór i hel.
Produkty, które zostały zapakowane w atmosferze ochronnej muszą posiadać odpowiednie oznaczenie na swojej etykiecie. Dodatkowo Unijne prawo wymaga, by gazy wykorzystane do pakowania zostały wymienione wraz ze swoim numerem identyfikacyjnym.