Zastosowanie gazów w procesach pakowania

pakowanieGazy to ciekawe substancje, które nas otaczają i mają szerokie zastosowanie w różnych branżach. Niektóre są przydatne nawet w procesie pakowania. O jakich gazach mowa? I w jakich dziedzinach są wykorzystywane? Temat ten omawiamy w naszym artykule.

Jak wykorzystać gazy do pakowania?

Pakowanie, w którym wykorzystywane są gazy, to przede wszystkim pakowanie stosowane w przemyśle spożywczym. Odpowiednio dobrane gazy mają bowiem doskonałe właściwości, które konserwują żywność, zapobiegają jej utlenianiu się, a do tego gwarantują wysoki poziom smaku i aromatu. Oczywiście w przemyśle spożywczym wykorzystywane są gazy czyste, których skład i jakość jest kontrolowana w celu zapewnienia bezpieczeństwa.

Dodatkowo gazy spożywcze w Warszawie:

  • hamują namnażanie się szkodliwych pleśni, grzybów oraz bakterii,
  • spowalniają psucie się owoców i warzyw,
  • są niezbędne przy rozlewaniu napojów, w tym piwa i wina,
  • mają duże znaczenie w tworzeniu napojów gazowanych,
  • wpływają pozytywnie na konsystencję wybranych produktów,
  • są stosowane do przechowywania i transportu niektórych produktów.

Jakie gazy są wykorzystywane w przemyśle spożywczym?

Gazy wykorzystywane do pakowania produktów spożywczych to m.in.:

  • azot, który zastępuje tlen w opakowaniach i wpływa dodatnio na jakość produktu,
  • tlen, który odpowiada za czerwony kolor mięsa i wolniejszy rozwój drobnoustrojów w rybach,
  • argon stosowany do pakowania produktów w puszki i butelki,
  • dwutlenek węgla (CO2), który wydłuża okres przydatności żywności do spożycia,
  • a także argon, wodór i hel.

Produkty, które zostały zapakowane w atmosferze ochronnej muszą posiadać odpowiednie oznaczenie na swojej etykiecie. Dodatkowo Unijne prawo wymaga, by gazy wykorzystane do pakowania zostały wymienione wraz ze swoim numerem identyfikacyjnym.