Skąd bierze się gaz w piwie?

Gazy znajdują w przemyśle spożywczym szerokie stosowane. Służą m.in. do pakowania żywności, ale również tworzenia napojów gazowanych.

Dlaczego w piwie stosowany jest gaz?

Napoje gazowane oraz musujące alkohole zawierają w sobie gazy spożywcze, w których może znajdować się dwutlenek węgla, ciekły azot oraz mieszaka azotu z dwutlenkiem węgla. Bez takich gazów nie byłoby między innymi doskonałego piwa z pianką. W procesie fermentacji piwa kontakt napoju z powietrzem nie jest wskazany. Tlen skraca przydatność piwa do spożycia skutkuje jego dosyć szybkim psuciem. Dlatego w czasie procesu odcinany jest do niego dostęp. Chcąc zredukować takie objawy, a jeszcze lepiej całkowicie je wyeliminować, wszystkie operacje związane z produkcją piwa należy wykonywać w osłonie gazów ochronnych. Piwo zawiera gaz, który jest pod stałym ciśnieniem w zamkniętym naczyniu, kiedy puszka albo butelka zostaje otwarta, tworzą się bąbelki, dzięki którym tworzy się pianka. Piwo z taką pianką smakuje wybornie, ponieważ wtedy uwalniany zostaje jego pełen aromat.

piwo

Kiedy stosowane są mieszanki gazowe w przemyśle piwowarskim?

Mieszanki gazowe w przemyśle piwowarskim stosowane są podczas rozlewania piwa do beczek oraz przy wyszynku. Przed rozlaniem piwa do beczek powietrze atmosferyczne, które znajduje się w beczce, musi zostać zastąpione właściwą mieszkanką gazową pod dużym ciśnieniem. Technika stosowania gazu pod ciśnieniem przy wyszynku jest obecnie standardem i ma wiele zalet. Nie trzeba stosować kosztownych pomp, a piwo zachowuje przyjemną piankę po nalaniu do kufla. Taki sposób wyszynku nie dopuszcza do kontaktu piwa z powietrzem, dzięki czemu napój zachowuje doskonałą jakość aż do opróżnienia całej beczki. Odpowiednia mieszanka dostępna jest w butlach o różnej pojemności, którą można zamówić u dostawcy gazów. Jest wiele takich dostawców, ale wybierzmy firmę ImtechGaz. Gaz można zamówić w butlach pod wysokim ciśnieniem o różnej pojemności. Wybór mieszanki gazów warto skonsultować ze specjalistami.